****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.

středa 22. července 2020

Chytrá hospodyně 3

Beze zbytku

Babička Boženy Němcové, to byla hospodyňka, která by pro pírko i přes plot skočila
I my můžeme šetřit a přinejmenším neplýtvat jídlem. Hlavními příčinami plýtvání jídlem v domácnostech je nedostatečné plánování při nakupování potravin, jejich nesprávné skladování a chybějící inspirace při vaření.
Zkuste před nákupem projít zásoby a pořídit jen to, co skutečně potřebujete.


Až se zima zeptá


Zpracujte zeleninu a ovoce, které jsou právě teď v té nejlepší kondici a poměrně levné.
Zavařování dnes není žádná věda.
Horké džemy připravíte s želírovacím cukrem raz dva a stačí jen otočit skleničky víčkem dolů.
Zeleninu můžete sterilovat v hrnci na utěrce, jako za starých časů, nebo investovat do zavařovacího hrnce, který si zamilujete.
Snadno se obsluhuje a ušetří vám spoustu práce.
Navíc budete mít dobrý pocit, že nic neskončilo na kompostu.


Praktický tip


Nechce se vám trávit čas u plotny?
Džemy můžete připravit i ze zamraženého ovoce, než se maliny, borůvky nebo červený rybíz zkazí.
Nasypte ho do uzavíratelných zipových sáčků a dejte k ledu. Až bude méně práce na zahradě, nasypte ovoce s cukrem do hrnce a umíchejte marmeládu.
Klidně až začátkem zimy.
V mrazu vydrží ovoce v bezvadném stavu až 6 měsíců.






Zdroj textu: časopis
Obrázky: internet

5 komentářů:

  1. Já zavařuji hodně, ale jen to, co se mi na zahradě urodí. Protože máme byt na západ a v bytě tedy docela horko, tak mi manžel zakázal vařit marmeládu z prolisovaného rybízu a tak jsem ho ho také zamrazila a vařit budu na podzim, to zase budeme rádi, že se v bytě zahřejeme. Sirupy se tak dlouho nevaří, tak ty mohu udělat hned. Jinak na marmelády já želírovací cukr nepoužívám, dělám to prostě postaru, rybíz rosolovatí dobře. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nemám zahradu, takže většinou nakupuji v obchodě, ale čas od času mě chytne zavařovací mánie a zkouším i hokusy pokusy. Jednou jsem dělala marmeládu právě i z mražených jahod, které jsem tedy odmrazila a pak povařila, odložila jsem si dvě kila, protože jsem je chtěla zkombinovat s později rostlými borůvkami a malinami, bylo to děsně dobré, jen si nepamatuji přesně ten poměr. Jahody převládaly.

    OdpovědětVymazat
  3. No vida, a jsi mezi námi. Vítej, už Tě mám přidanou. To s těmi liliemi jsi udělala chytře. Musím si koupit nové a dám je taky do květináčů. Ty moje nádhery mně něco sežralo. Zůstaly jen tři a ty nejsou nic moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, děkuji za přivítání.
      Pořád jsem obdivovala na FB fotky lilií. Říkala jsem si, že si koupím hlízy a zasadím je do nových květináčů, které jsem si nedávno koupila. Lilie v Tescu se nedaly minout bez povšimnutí. ;-) Nemohla jsem si vybrat barvu, tak jsem koupila hned tři. :D

      Vymazat
  4. Bohužiaľ, nemám takú veľkú záhradu aby som si všetko čo máme radi dopestovala. Ale mám svokru a tá nás zásobuje už zavarenou zeleninou a ovocím. Poprípade kúpime na trhu a spracujeme si sami. Vždy je to tak lepšie ako to hotové - kupované...

    OdpovědětVymazat

Přání k Vánocům

  Všem přátelům, známým, návštěvníkům blogu i náhodným příchozím přeji hodně štěstí a zdraví k Vánocům i Novému roku. Abyste svátky prožili ...