Libečkový olej
Nemají vaše polévky tu správnou chuť? Nezoufejte a připravte si "dochucovadlo", které jim vrátí jiskru.
Libečkový olej je skvělý do omáček a polévek.Ne nadarmo se libečku říká přírodní maggi.
Omytý libeček (cca 500 g) necháte okapat a osušíte ho. Pak ho nasekáte na drobné kousky, a to jak listy, tak i stonky, a napěchujete do vhodné litrové nádoby.
V hrnci smícháte 400 ml olivového a 600 ml slunečnicového oleje. Opatrně zahřejete na 80°C, ale pozor - nevaříte. Horkým olejem zalijete libeček a necháte ho louhovat na chladném a temném místě asi 48 hodin.
Potom olej přecedíte a nalijete do vypařených lahví s pevným uzávěrem.
Používáte po kapkách!
Tajný fígl
Skvělé jsou nadívané papriky.
Bílé zelí nakrouháte, osolíte, posypete cukrem, propracujete a necháte 2 hodiny odpočinout.
Očištěné vydlabané paprikové lusky naplníte krouhaným zelím.
Vše naskládáte do sklenic, do nichž přidáte lžičku oleje a zalijte horkým nálevem. Díky oleji se pak budou na talíři krásně lesknout.
Na nálev svaříte 3,8 dl vody s 5 g soli a 4 kuličkami nového koření, 2 lžičkami hořčičného semínka a 2 bobkovými listy.
Necháte pár dnů odpočinout a můžete podávat ke grilovanému masu.
Libečku mám dostatek. Určitě vyzkouším. Díky za recept.
OdpovědětVymazatOlej mě hodně zaujal. Letos se ale našemu libečku moc nedaří. Ty papriky plněné zelím dělávala kdysi moje maminka. Jsou opravdu dobré. Hezký den Jarmilko.
OdpovědětVymazatNa libeček si musím počkat do příštího jara, ale ty plněné papriky jsem už také dělala. Nálev používám stejný jako na okurky.Je to pochoutka jako příloha k masu, ale i jen tak.
OdpovědětVymazatLibeček dávám do mrazáku, tak je stále po ruce.
OdpovědětVymazatManžel si ho sušil a pak dělal něco jako Podravku. Něco nakrájel syrové do mrazáku.
VymazatLetos je libeček darebný.
Letos jsem měla hodně rychle libeček fuč. Tak snad příští rok,ale zda nebudu fuč já....a papriky bych mohla udělat,ale musím už koupit,moje ze skleníku už nemáme,jsou uložené v dobrém papání...
OdpovědětVymazatLibeček jsem na jaře přesadila a nějak se mu zatím moc nedaří, uvidím co provede příští rok a když tak mu budu muset najít nové místo. Recept na olej se mi moc líbí.
OdpovědětVymazatMám slíbený usušený libešek.Vzpomínám,že kdysi jsem slyšela,že se mu říká,magovník(?)
OdpovědětVymazatPřeji krásnou neděli ☺
Ty papriky vypadají zajímavě, asi někdy vyzkouším.
OdpovědětVymazatZrovna dnes máme salát z krouhaného zelí s mrkvičkou.
Libeček (u nás ligurček alebo aj maggi) mám zasadený na záhradke, používam ho ako do polievok čerstvý aj sušený. Olej z neho robiť ma veruže nenapadlo ale pripadá mi to dosť náročné takže ho ani robiť nebudem. ☺
OdpovědětVymazatZa mě je libeček do polévky fajn i jen tak. Pak samozřejmě k bramborům. Ale na druhou stranu proč nemít libečkový olej schovaný do zásoby na zimu, že? Mě nedávno paní, co k nám jezdí na úklid kanceláří Teplice poradilo i to, abych si libeček nasušil a dal do novin. Ty noviny jsou tam právě důležité k tomu, aby to dýchalo. Ale nesmějí to zase být impregnované letáky, které vám to akorát tak znehodnotí. ;-)
OdpovědětVymazat