Nejlepší drůbeží pečínka
Pečení
je nejoblíbenější způsob, jak upravit dobře vykrmenou drůbež.
Aby
pečínka nevysychala, drůbež drezírujeme. To znamená, že nohy i
křídla přitiskneme k trupu a buď je připíchneme dlouhou jehlou,
nebo je přivážeme režnou nití.
Pak
dobře oškubanou a vykuchanou drůbež osolíme uvnitř i na vnější
straně.
Chceme-li,
aby na pekáči dobře stála, vyplníme ji dvěma jablky, žemlí
nebo nádivkou.
Aby
se upekla dokřupava
Pod
drůbež dáváme kapku tuku a máslo.
Pod
sádelné husy a prokrmené kachny tuk nedáváme, naopak ho při
pečení sbíráme, aby se zbytečně nepřipaloval.
Drůbež
klademe napřed na pekáč hřbetem dolů, podléváme vroucí vodou
a pečeme za občasného podlévání horkou tekutinou. Vypečený
tuk a šťávu přeléváme přes povrch drůbeže, aby získala
pěknou barvu a lesk.
Lahodná
nádivka
Nádivku
děláme buď z nakrájených žemlí, které povlažíme mlékem,
vejci a tukem a spojíme je trochou strouhanky, nebo strouhanku
navlhčíme mlékem a pak přidáváme do našlehaných žloutků s
tukem. Přidáváme vždy pevný sníh z bílků, aby byla nádivka
lehká. Děláme ji řidší a jemnější. Můžeme ji ovonět
bylinkami nebo ozvláštnit houbami.
Kořeníme
petrželkou, muškátovým květem či citronovou kůrou.
Hotovo?
To,
zda je drůbež upečená, poznáme propíchnutím masa vidličkou.
Šťáva je čirá a maso jde pěkně od kosti.
Drůbež
vyndáme, odkapanou položíme na prkénko a nůžkami na drůbež
rozdělíme.
Drobné
kusy (malá kuřátka, holuby) dělíme na půlky, větší kuřata
na čtvrtky, z kachny děláme 6-8 porcí, z větší husy připravíme
14-16 porcí.
Zdroj: časopis
Foto: internet
Bisťu, to sú teda chute hned zrána - hneď by som si to dala! A to budem dnes obedovať lečo s klobáskou ... ☺
OdpovědětVymazatTakovou lahůdku jsem nejedla už opravdu dlouho,mňam,mňam.
OdpovědětVymazatJarmilko,přeji krásný den ☺