Petržel zahradní - Petroselinum crispum
Tato oblíbená kuchyňská bylinka je zároveň výborná léčivka.
Listy a plody dodávají vitamíny, jsou močopudné, tlumí růst choroboplodných zárodků a podporují hojení zánětů močového měchýře.
Podporuje léčbu vysokého krevního tlaku, nadváhy, cévní a lehké srdeční nedostatečnosti.
V kuchyni by se petržel neměla vařit dohromady s jídlem, protože tak ztrácí chuť a barvu.
Lisovaná šťáva z petržele je vhodný močopudný zdroj vitamínů. Pije se 2x denně 10 ml, naředěných pětinásobkem vlažné vody.
Lze připravit i petrželové pesto, které je součástí nudlových a rýžových jídel, vhodný ke grilované zelenině i jako samostatná pomazánka na chléb.
Zdroj: kalendář
Foto: internet
Tak to je něco!Koupila jsem petržel,1kg-80Kč...
OdpovědětVymazatJarmilko,přeji ti klidné dny ☺
Evi, nechtělo se mi tomu věřit. Až jsem se podívala na účtenku z Tesca, uvěřila jsem. To jsou hrozné ceny. Přeji krásné dny. ☺ Jarmila*
Vymazat