Vezměte tři citrony, pořádně je omyjte a nakrájejte na kolečka. Nechte je spolu s 200 g kyseliny citronové povařit ve 3 litrech vody. Pak odstavte a nechte zchladnout.
Odstřihnuté vrcholky mladých rostlin pečlivě omyjte, jemně nasekejte a přidejte do zchladlého citronového odvaru. Pečlivě promíchejte a nechte alespoň jeden den macerovat.
Vyluhované kopřivy sceďte přes cedník, jemně vymačkejte a do vody přidejte 3 kg cukru.
V hrnci vše důkladně promíchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Hotový sirup rozlijte do připravených lahví a uskladněte nejlépe v lednici.
Pokud chcete mít jistotu, že se vám nezkazí, můžete do sterilizovat při 80°C.
Sirup přidávejte do vody, sodovky, používejte ho k oslazení čaje, ale užívat se může i samotný. Až 3x denně 1 polévkovou lžíci jako prevenci, maximálně však po dobu jednoho měsíce. Pak si dejte pauzu.
Zdroj: časopis
Foto: internet
Potřebovala bych to moc a moc.
OdpovědětVymazatJarmilko,přeji ti klidný víkend
Eva H.
Evi, já také. Ale vadí mi v sirupu cukr. Doktorka by ze mě neměla radost. :D
VymazatPřeji hezký den. ☺