Harpyje pralesní je jihoamerický dravec specializovaný na lov stromových savců a ptáků. Samec váží 4,5 kg při rozpětí křídel 1,7 m; samice dosahuje rozpětí až 2 m a hmotnosti 9 kg. Má masivní zobák a mohutné silné nohy opatřené až 13 cm dlouhými drápy. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně - hřbet je břidlicově černý, hlava a krk šedé, břicho bílé. Nohy jsou žluté. Ptáci mají v dospělosti na hlavě vztyčitelnou dvojitou chocholku. Harpyje má široká zaoblená křídla a dlouhý ocas, což jí umožňuje manévrovat mezi stromy.
Vyskytuje se od jihu Mexika po sever Argentiny.
Harpyje je aktivní lovec, způsobem lovu připomíná jestřába. Létá nízko nad lesem, na vyhlédnutou oběť se vrhá střemhlavým letem, obratně manévruje mezi stromy rychlostí až 80 km/h a strhává kořist z větví pomocí svých silných drápů. Dokáže ulovit až 10 kg těžkou kořist a ve vzduchu unese až 3/4 vlastní hmotnosti.
- Rozmnožuje se jednou za dva roky. Klade dvě vejce, ale pokud se z prvního vyklube mládě, nechává druhé zastydnout.
- Hnízdo hájí urputně oba rodiče, zvláště samice se nebojí napadnout i lidské vetřelce.
- Její drápy se délkou vyrovnají medvědím.
- Domorodci harpyje loví, protože ji podezřívají z krádeže kůzlat a někdyi dětí. Pro Panamu naopak představuje chráněný národní symbol.
- Je ohrožena mýcením pralesů.
Miluje volný rozhled, a tak hnízdí na nejvyšších stromech, které vyčnívají vysoko nad koruny ostatních pralesních dřevin.
Její tmavé oči směřující dopředu vypadají jako soví. Pokud za kořistí zalétne do nižších pater pralesa, vidění v šeru se jí hodí, stejně jako dokonalý odhad vzdálenosti.
Má zcela mimořádně vyvinuté drápy: její nejčastější kořist, lenochod, se totiž dokáže velmi pevně držet a odtrhnout ho od větve vyžaduje značnou sílu, nebo mít právě tak dlouhé a silné drápy, aby oběti přesekly šlachy na nohou.
Harpyje pralesní loví i opice či velké papoušky, to pro změnu musí excelovat v manévrování a rychlosti.
U většiny dravců je samice o něco větší než samec, ale u harpyje to platí dvojnásob. Samičky proto loví o hodně větší kořist a nekonkurují si se samci. Tito dravci vytvářejí ve stálém teritoriu svazek na celý život, proto je důležité, aby oba partneři měli neustále co lovit.
Harpyje na hnízdě s mládětem (bílé).
Zdroj: Květy
Foto: Milan Kořínek a František Brzák
Žádné komentáře:
Okomentovat