****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.

středa 30. září 2020

Konec lékům na cholesterol

 

Konec lékům na cholesterol: Jediná dávka těchto ořechů ho sníží na 30 dní 



Konec lékům na cholesterol: Jediná dávka těchto ořechů ho sníží na 30 dní. 
Toto je zřejmě nejšílenější studie, jakou jsem letos viděl. Její důsledky mohou být dalekosáhlejší, než si dokážeme představit. V současnosti lidé s vysokou hladinou cholesterolu užívají každý den léky na jeho snížení, které však samy o sobě představují velké zdravotní riziko. 
Nejčastěji jde o léky ze skupiny statinů. Ty mají mnohé závažné vedlejší účinky, například způsobují svalovou slabost, bolesti a také mohou vážně poškodit mozek.Nedávno vědci uskutečnili objev, který může zcela vyřešit problém s vysokým cholesterolem a doslova zmást z povrchu země obrovský byznys s přípravky na jeho snižování.

Brazilské (pára) ořechy a cholesterol

Ve zmíněné studii se vědci nabídli zkoumat, jaký vliv bude mít konzumace brazilských ořechů na hladinu cholesterolu v krvi. Testovaným dobrovolníkům podali dávky 0, 5, 20 a 50 gramů brazilských ořechů (přibližně 0, 1, 4 a 10 ořechů) a pak v různých časových intervalech měřili jejich hladiny špatného LDL a dobrého HDL cholesterolu.


Výsledky je přímo šokovaly

Hladiny špatného cholesterolu se začaly snižovat a dobrého zvyšovat již po 9 hodinách od konzumace. A nejúžasnější na tom bylo, že k tomu stačila jediná dávka brazilských ořechů!
Pro srovnání, lékem trvá přibližně 4 dny, dokud se po nich začnou hýbat hodnoty cholesterolu v krvi a musí užívat každý den. K výraznější úpravě hladin docházelo již při dávce 20 gramů, čili přibližně 4 až 6 brazilských ořechů. Podrobnější uvedený vývoj ukazují následující grafy z předmětné studie:

Graf 1 - Špatný LDL cholesterol


 Graf 2 - Dobrý HDL cholesterol


Pokud se na zmiňované grafy podrobněji podíváme, vyplývá z nich ještě jedno velmi důležité zjištění. A to, že hladiny cholesterolu se nejenže upravily už po 9 až 24 hodinách, ale vydržely celých 30 dní.
Jinými slovy: Místo každodenního užívání léků s potenciálně nebezpečnými vedlejšími účinky stačí jednou za měsíc zkonzumovat 20 až 50 gramů brazilských ořechů a máte po starostech. Za co vděčí brazilské ořechy svému účinku na cholesterol. 
Vědci předpokládají, že za svůj účinek na snižování špatného a zvyšování dobrého cholesterolu vděčí brazilské ořechy především vysokému obsahu selenu. 
Selen je v těle součástí přibližně 20 enzymů, které mají silné antioxidační účinky. Dokáže chránit tělo před degenerativními onemocněními jako jsou cukrovka či laterální skleróza. 
Je velmi důležitý i pro správnou funkci imunitního systému, kardiovaskulárního systému (hlavně ochrana před ischemickou chorobou srdeční) a brání také oxidaci lipidů. V této studii se ukázalo, že další vlastností selenu je ochranný účinek na cholesterol. 
Velkou předností brazilských ořechů je, že obsahují vysoké množství i jiných důležitých živin jako například:

nenasycené mastné kyseliny

bílkoviny

vláknina

minerály hořčík, fosfor, vápník, zinek, železo, draslík a měď

vitaminy E a B6

Závěr

Jak jsme již uvedli v úvodu, jde zřejmě o nejdůležitější objev roku, který vás může ušetřit od užívání nebezpečných léků na snižování cholesterolu.Pokud se to netýká přímo vás, ale máte v rodině nebo mezi přáteli lidí, kteří berou na cholesterol léky, určitě tento článek s nimi sdílejte!


11 komentářů:

  1. O blahodárnosti a prospešnosti orechov viem dávno. Len je na škodu, že tie paraorechy sú trošku pridrahé... Ale čo človek neurobí pre zdravie??? ☺ ☺
    Inak, všetko o orechoch píšem vo svojom článku :
    https://latrynablog.blogspot.com/2020/02/semienka-jadierka-orechy.html#more

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ořechy mám ráda. Dokud jsem měla zuby, jedla jsem je hodně. Teď mám utrum. :D

      Vymazat
  2. Jarmilko, velice zajímavý článek. Já bohužel patřím k těm, kteří léky na cholesterol užívají, i ty blbé statiny. 😢
    Na snížení cholesterolu pomáhají i mandle, ale nemají se jíst ve velkém nnožství, stačí 4-5 kousků.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to je mi líto, že máš takové potíže. Zatím mě cholesterol netrápí.
      Přeji pěkné dny. ☺

      Vymazat
  3. Jarmilko,vše je to krásné, ale až tak jednoduché to není. Kolikrát jsme mysleli, že jíme zdravě a pak bum, ta a ta zásilka obsahuje škodliviny - ztahuje se z obchodu, kdo koupil může vrátit s paragonem. Nejlepší je doma vypěstované a to bohuželzrovna u para ořechů nejde.
    My si dáváme lžíci jablečného octa se dvěmi deci vody po ránu před jídlem. Manžel měl nyní všeobecně výborné hodnoty, paní doktorka internistka žasla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to máš úplnou pravdu. Často se tak děje.
      S jablečým octem je to zajímavé. Už jsem to někde četla. Asi to budu muset zkusit.
      Jablečný ocet kupuješ?

      Vymazat
  4. Para ořechy miluji - asi proto nemám vysoký cholesterol. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám je také ráda, ale už je nerozkoušu. Cholesterol je zatím v normě i bez ořechů.

      Vymazat
  5. Asi to nebude tak jednoduché, protože para miluji odjakživa a baštím v dost velkém množství, takže bych musela mít cholesterol v mínusových hodnotách. A statiny bych neužívala ani za nic.

    OdpovědětVymazat

Výstava v Chotěboři

Výstava Emmy Srncové   Minulý týden jsem měla příležitost navštívit výstavu Emmy Srncové v Knihovně Ignáta Herrmanna v Chotěboři. K vidění b...