Pelyněk kozalec - Artemisia dracunculus
Pelyněk kozalec nebo také estragon je znám více ve francouzské kuchyni než u nás. Francouzi jím s oblibou aromatizují ocet.
Má příjemné kořenité aroma.
V některých částech Evropy se pěstuje již velmi dlouho. U nás se vyskytuje velmi vzácně zplanělý.
Používá se především čerstvá nať.
V lidovém léčitelství se používal při nechutenství, neboť podporuje tvorbu žlučových šťáv.
Uvádí se rovněž, že působí proti střevním parazitům.
V kuchyni se používá na kořenění masa při pečení a grilování, dále do omáček a polévek.
Zdroj: Jan Stanzel
Foto: internet
Nepoznám takú bylinku - každá je ale na niečo dobrá!
OdpovědětVymazatVierko, ani já ji neznám. Slyšela jsem o ní, ale nepěstuji ji. Nepoužívali jsme ji ani v kuchyni.
VymazatPelyněk - to byla bylinka mé babičky. Během dne popíjela thé a hořkost jí nevadila. Jarmilko, moc děkuji za návštěvu mého blogu a pěkný komentář. Hanka ☺
OdpovědětVymazatHani, také Ti děkuji za návštěvu. ☺
VymazatESTRAGON MÁM NA ZAHRÁDCE, VYROSTE AŽ DO METROVÉ VÝŠE. PŘIDÁVÁME HO DO NÁLEVU NA OKURKY, MOC ZAJÍMAVĚ CHUTNÁ.
OdpovědětVymazatEstragon jsme nikdy nepoužívali. Věřím, že okurkám dodává šmrnc.
VymazatTrošku jsi mne zmátla tím kozalcem, on je to estragon! Ten pěstuji na zahrádce, ale bohužel, moc se mu u nás nedaří. Stále ho musím dosazovat. Přidávám ho do sklenic s okurkami - nakládačkami a také připravuji estragonový ocet. Do pěkné lahve naliju normální kvasný ocet a přidám pár kuliček pepře, nového koření, pár malých červených papriček a velkou snítku estragonu a bůhví, co ještě, třeba stroužek česneku, zazátkuji a vystavím na kredenc. Je to krásná dekorace a také lahůdka do salátů ap. Měj se pěkně, Jarmilko.
OdpovědětVymazatDěkuji moc za pěkný a osáhlý komentář. ☺
VymazatTen název estragon jsem už slyšela, ale nepoužívám ho. Zajímavé je i čtení od Heleny B.
OdpovědětVymazatMaruško, také jsme ho nepoužívali. Manžel měl oblíbené jiné kořenící bylinky.
OdpovědětVymazat