****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.

pondělí 26. července 2021

Kavárna U Anděla

V poslední době jsem četla trilogii Kavárna U Anděla. Každý díl má přes třista stran, tak mi to chvíli trvalo, než jsem dílo Anna Jacobsové přečetla.
 



Jde o rodinnou ságu jedné rodiny žijící v Německu. K hlavní rodině postupně přibývají další postavy.
Prvním dílem jsem se prokousávala trochu ztuha. Neustále se mi pletla jména hlavních postav. A také mě dost nudily pasáže, které líčily osudy osob během druhé světové války. Nemám válečnou tématiku ráda, nečtu jí a pokud možno se jí vyhýbám, i např. v televizi.
Druhý díl měl dynamičnost. Už jsem se orientovala v jednotlivých příslušnících rodiny a příbuzných.
Bylo po válce, rodina obnovovala kavárnu, stále se něco dělo.
Třetí díl byl více méně závěr. Nastupovala mladá generace. V kavárně se dařilo.
Nechci se podrobně rozepisovat o ději, protože bych vás odradila od čtení.
Pokud rádi čtete takové ságy, mohu trilogii jen doporučit.
 
Nyní něco z anotací vydavatelů:

Kavárna U Anděla

1. díl

Strhující příběh jedné kavárenské dynastie na přelomu 20. století Wiesbaden, 1945 Mladá Hilda sotva dokáže uvěřit svému štěstí. Válka skončila a kavárna U Anděla zůstala jako zázrakem ušetřena.Přes všechny překážky chce tento rodinný podnik s bohatou tradicí opět učinit skvělým místem setkávání významných osobností, čímž byl proslulý dříve. Mladý mír však již brzy zkalí první konflikty. Když přijde do kavárny půvabná mladá žena a představí se jako její sestřenice Luisa, vyvolá to v Hildě nedůvěru. Kdo je tahle záhadná Luisa, která se z Východního Pruska dostala až do Wiesbadenu? Narůstající rivalita mezi oběma ženami ohrožuje harmonickou atmosféru v kavárně. Dokud Hilda i Luisa nakonec nepochopí, že mají cosi společného – tajemství z válečné doby, jež je dodnes děsí.

2. díl

Wiesbaden, rok 1951 Kavárnu U Anděla čekají bouřlivé časy. Hned vedle tradiční kavárny rodiny Kochových vzbudí pozornost jeden konkurent se smyslem pro modernost. Zatímco se Hilda Kochová zoufale snaží přesvědčit své rodiče o tom, že je třeba kavárnu modernizovat, je ohrožena i její těžce vydobytá láska. Se štěstím obou jejích bratrů to není o nic lepší: Wilhelm, obdivovaný ženami, se zaplétá do povrchních milostných hrátek, přičemž jeho srdce touží po ženě, která je pro něho nedosažitelná. A jeho starší bratr August se navíc po svém návratu z ruského válečného zajetí zamiluje do mladé Rusky, aniž tuší, že jeho volba hrozí rozštěpit rodinu… Druhý díl strhujícího příběhu jedné kavárenské dynastie v proměnách 20. století.

3. díl

Wiebaden, 1959 Kavárnu U Anděla nyní vede dcera Hilda a vnáší do tradičního domu svěží vítr. Skutečnou šťastnou náhodou se stane nový cukrář, jehož svůdné dortové kreace lákají do kavárny čím dál víc hostů. Hilda a její sestřenice Luisa však mají obavy o své osobní štěstí. Zatímco Hildin Jean-Jacques tráví poslední dobou hodně času s půvabnou Francouzkou, která vypomáhá v jeho vinařství, zdá se, že Luisin manžel Fritz před ní něco tají. Když náhle dorazí dopis, který znovu otevře staré rány z doby války, je to výzva pro každého člena rodiny. Jde o existenci kavárny U Anděla...



Foto: internet


4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Marti, není zač. U Tebe také nacházím dobré tipy.

      Vymazat
  2. Jarmilko, tak to jsi dobrá, prokousat se tolika stránkami knih, to bych nezvládla, jsi šikovná.😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lotty, četlo se to pěkně. Horší je, že u čtení usínám a nepřečtu tolik stránek, co bych chtěla. :D
      Děkuji za pochvalu. ☺

      Vymazat

Výstava v Chotěboři

Výstava Emmy Srncové   Minulý týden jsem měla příležitost navštívit výstavu Emmy Srncové v Knihovně Ignáta Herrmanna v Chotěboři. K vidění b...