****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.

pondělí 20. září 2021

Bylinky - mochyně židovská třešeň

 

Mochyně židovská třešeň - Physalis alkekengi
 
Šťavnaté a lahodné plody mochyně jsou schované uvnitř sytě oranžových lampiónků. Nejen, že krásně vypadají, ale ukrývají v sobě i léčivou sílu.
Detoxikují naše tělo a pomáhají s léčbou artrózy a s mnoha dalšími zdravotními komplikacemi. Léčí klouby a detoxikují organismus.
Plody jsou velmi bohaté na vitamín C a mají ho v sobě dokonce víc než citróny.
Mochyně je známá především pro pozitivní účinky při léčbě dny a kloubních potíží.
V kloubech se usazují soli kyseliny močové, které právě dokáží plody mochny rozpouštět a odvádět. Tyto soli jsou příčinou bolesti při dně a zhoršují průběh revma a dalších potíží s klouby. 
Není doporučeno jíst denně víc jak 15 bobulí, jinak hrozí otrava z důvodu obsahu alkaloidů.


 
Zdroj: kalendář
Foto: internet

 



8 komentářů:

  1. Jarmilko, mochyně je pěkná dekorativní rostlina. Několikrát jsem pár větviček dostala a použila právě jako dekoraci. Že je léčivá jsem o ní věděla, ale z příspěvků jsem se o ní dozvěděla ještě víc. Děkuji za rozšíření znalostí �� Měj se moc fajn. Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, mochyni mám na zahrádce již několik let. Zasadila jsem ji kvůli její dekorativnosti. Aby bylo na podzim co do vázičky. Pak se mi tak rozrostla, že jsem z toho byla nešťastná. Byl to celkem úporný plevel. Nyní mám jednu rostlinu v betonové tvarovce, aby se nerozrůstala.
      Jednou jsem bobuli ochutnala, ale byla kyselá a hořká. Už to nezkouším. :D
      Alenko, měj se moc hezky a opatruj se! ☺ ♥

      Vymazat
  2. Mochyni znám, kamarádka to má na zahradě a několikrát jsem dostala - spíš na dekoraci do kytice. Nenapadlo mě, že je léčivá. Přínosný článek. ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Jarmilko, vždy jsem mochyni považovala za okrasnou rostlinu. O tom, že je to léčivka, jsem se dozvěděla až o hodně let později.
    Měj hezké dny 👍🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, mám ji také jen pro dekoraci. Naštěstí ji na klouby zatím nepotřebuji.
      Alenko, měj se krásně. ☺ ♥ ♣

      Vymazat
  4. Zdravím. V Lidlu jsou k dostání plody mochyně peruánské, má zelenavé měchýřky , je jedlá a obsahuje velké množství vitaminu C. Dováží se z Chile a z Peru, dcera mi ji kupuje zvláště v zimě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, jistě je přínosné ji v zimě konzumovat. Nemám, bohužel, přístup do velkých supermarketů, tak ji nekupuji. Vitamín C dodávám tělu v citronech, šípkovém čaji a dalším ovoci. Když je nejhůř, jsou pilulky.
      Přeji hezké dny. ☺

      Vymazat

Výstava v Chotěboři

Výstava Emmy Srncové   Minulý týden jsem měla příležitost navštívit výstavu Emmy Srncové v Knihovně Ignáta Herrmanna v Chotěboři. K vidění b...