Jeřáb ptačí - Sorbus aucuparia
Vitamín C z jeřábu posiluje obranné síly a imunitní systém organismu.
Třísloviny a hořčiny, jakož i éterický olej povzbuzují chuť.
Z čerstvých jeřabin lze vyrobit pomazánku, popřípadě povidla. Jeřabinová povidla lze jíst samotná i s chlebem.
Pravidelná konzumace posiluje obranyschopnost organismu a povbuzuje produkci žaludeční šťávy.
Z usušených jeřabin můžete připravit čaj, který pomáhá při nechutenství a žaludečních neurózách.
Nálev z listů pomáhá při chrapotu a posiluje hlas.
Ve velkém množství užívané zasyrova vyvolává kyselina parasorbová nevolnost a zvracení.
Zdroj: kalendář
Foto: internet
Jarmilko, připomněla jsi mi, že moje maminka z červené jeřabiny dělávala i kompot a pak s ním zdobila i jednohubky. Tenkrát ještě černá jeřabina nebyla tak rozšířena nebo známá. Já mám na zahradě černou jeřabinu a myslím, že je stejně užitečná. Vnukla jsi mi nápad ji také sušit a mít na čaj. Zatím dělávám jen kompot a hlavně výborný likér.
OdpovědětVymazatMaruško, jednou jsem z jeřabin (dokonce z těch jedlých) udělala kompot, ale nějak se nevydařil, byl kyselý a hořký. Pak už jsem to nezkoušela.
VymazatČernou jeřabinu jsme měli kdysi na zahrádce. Manžel se o plody pral s kosáky. Většinou úrodu sklidili oni. Manželovi jeřabiny chutnaly. Údajně měly snižovat krevní tlak.
Likér může být moc dobrý.
Jeřabinová marmeláda a nebo kompot,to musí být dobrota.
OdpovědětVymazatMarti, marmeládu jsem nikdy nezkoušela. Kompot jsem zkusila jednou a naposled. Nedopadlo to dobře.
Vymazat