Máta peprná - Mentha piperita
Listy máty peprné se používají k léčbě poruch trávicího ústrojí. Zastavují zvracení, uvolňují křeče žaludku, léčí koliky a choroby střev, zlepšují chuť k jídlu, tiší bolesti při žlučových kamenech, zlepšují vylučování žluči a odstraňují plynatost.
Pro příjemnou chuť a všestranně dobré vlastnosti lze mátu použít i do denního čaje, ovšem ne mnoho, neboť má intenzivní chuť.
Hlavní obsahovou složkou máty je mentol, který vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, proto se máta při vnějším použití osvědčuje k výplachům a kloktání při bolestech zubů a dásní; zároveň zpříjemňuje a čistí dech.
Velmi dobře se uplatňuje též jako přísada do bylinných koupelí a k inhalacím.
Používá se rovněž ve formě obkladu proti svědivým vyrážkám a zánětům kůže.
Zdroj: kalendář
Foto: internet
Mátový čaj,nebo pití(citron,lístky máty + sirup z květů bezu) miluji.
OdpovědětVymazatJarmilko,přeji krásný den ☺
Máta je u nás oblíbená,pěstujeme ji na balkóně.🍀
OdpovědětVymazatMátový čaj jsem poprvé ochutnala na velkém vandru, kdy nám čaj vařil jeden kamarád. To jsem ještě byla hodně mladá a neznala jsem ji. Byla výborná a nyní ji mám i na zahradě. Ale trochu se mi začala vytrácet. letos jsem ji nechala dozrát a vysemenit tak uvidím. Meduňka mi roste všude skoro jako plevel v trsech.
OdpovědětVymazat