Šťovík kyselý - Rumex acetosa
Měl by se konzumovat pokud možno čerstvý.
Jeho osvěžující kyselá chuť, způsobená vitamínem C a kyselinou oxalovou, je ideální protiváhou smetanových jídel.
Uhasí žízeň, osvěží a dodá energii.
Odjakživa byl lékem proti kurdějím, nemoci vyvolané nedostatkem vitamínu C.
Kyselina oxalová s vápníkem tvoří nerozpustné soli, a proto by se ho měli vyvarovat lidé s kameny v ledvinách nebo v močovém měchýři.
Šťovík čistí střevo a krev, odvodňuje tělo a prospívá pokožce a sliznici. Je ideálním prostředkem pro očistnou jarní kúru.
Při rýmě a onemocněních vedlejších dutin rozpouští tuhé hleny a uvolňuje dýchací cesty.
Šťovík obsahuje řadu léčivých přípravků.
Zdroj: kalendář
Foto: internet

Šťovík jsme jídávaly jako děti. Pak jsem se s ním dlouho nikde nesetkala, až před měsícem jsem jedla skvělý borš ze šťovíku. Samotna jsem byla překvapenaa tou vynikající chutí.
OdpovědětVymazatTaké jsme ho jako děti jedly. Tady jsem ho před lety našla jen jednou. Úplně zmizel.
VymazatBoršč nejím, natož ze šťovíku. Tady ho restaurace nevaří a já do nich nechodím. :D
Jsem ráda, že sis pochutnala.
Dříve ho bývalo v přírodě více,též jsme ho pojídali. Sem tam je vidět na loukách i dnes, ale opravdu jen výjimečně. Mám ve staré kuchařce i recept na jeho polévku, ale nevím jak chutná.
OdpovědětVymazatZdeni, také jsme ho v dětství často "mlsali".
VymazatNevím, jak polévka chutná. Asi bych neměla odvahu ji jíst. :))
I u nás je to stejné. Šťovík vidím opravdu málokdy, ale jako děti jsme ho mlsaly dost často. Je sice kyselý, ale nám chutnal 😜
OdpovědětVymazatEvi, souhlasím s Tebou. ☺
VymazatŽvýkání šťovíku je pro mne kus dětství a běhání po loukách.....:)
OdpovědětVymazatMaruško, máš pravdu. Úplně to vidím před sebou. Léto, prázdniny u babičky.
VymazatBudu se opakovat:Jako děti jsme je jedly pořád. Tady ho nevidím...
OdpovědětVymazatJarmilko,přeji Ti klidné odpoledne ☺
Evi, byl pořádně kyselý, ale chutnal nám.
VymazatPřeji hezkou neděli. ☺