Zázvor lékařský - Zingiber officinale
V kuchyni i v lékařství se používá oddenek, který obsahuje asi 160 látek, vitamín C a minerální látky.
Vnitřek oddenku je žlutý a voní po citrónu.
Směs jeho látek mimo jiné působí proti nucení na zvracení, zahřívá, podporuje trávení, povzbuzuje krevní oběh, stimuluje, je protirakovinná a antimikrobiání.
Zázvor ředí hustý hlen a krev, je prevencí infarktu a mrtvice.
Čerstvý zázvor je chutnější než sušený.
Při nákupu je třeba dbát na to, aby byl pevný a šťavnatý. Zabalený ve vlhké látce vydrží v lednici až 3 týdny.
Zázvorový čaj působí potopudně, zabíjí choroboplodné zárodky, snižuje teplotu a aktivuje imunitní systém. Léčivý je i zázvorový sirup, který napomáhá při ucpaném nose a počínajícím nachlazení.
Zdroj: kalendář
Foto: internet
Zázvorový čaj s medem a citronem, ten si přes zimu vařím pravidelně. V kuchyni ho moc nepoužívám, ale občas přece jen ano 😉
OdpovědětVymazatEvi, také si takový čaj vařím, ale ne často. Většinou, když na mě něco leze. :D S medem a citronem je moc dobrý.
VymazatČerstvý zázvor je hodně ostrý a aromaticky a tak jsem ho zkusila zatím jen jednou. Ale zázvorový čaj s medem je super.
OdpovědětVymazatČaj se zázvorem a medem si vařím, když na mě něco "leze". Teta přidávala čerstvý zázvor do zeleninového salátu. Zkoušela jsem to, ale asi netrefila správný poměr. Tetin salát byl vynikající.
Vymazat