Řeřicha setá - Lepidium sativum
Jedná se o nenáročnou bylinu. Dobře se pěstuje na vatě. Sklízí se mladé děložní lístky, a to asi po 10 dnech odřezáváním horní části natě. Může se pěstovat po celý rok.
K pěstování postačí nasypat semena na vlhkou vatu či jiný substrát a ten udržovat vlhký.
Listy řeřichy mají chuť podobnou ředkvičce.
Jemně nasekaná se přidává do pomazánek nebo do zeleninových salátů, je možné přidat ji do omáček či paštik.
Tepelnou úpravou ztrácí vitamin C a též typickou chuť.
Využívá se i ke zdobení obložených mís.
Pokud sníme 100 gramů řeřichy denně, zajistíme si tak přes 10% dávky sedmnácti životně důležitých látek.
Zdroj: kalendář
Foto: internet
Jarmilko řeřichu jsme si kdysi takto připravovali. Měla jsem kolegyni, která byla na klíčky a podobné stravování a tak jsme to zkoušeli také. Připomněla jsi mi to.
OdpovědětVymazatMaruško, jeden čas jsem hodně jedla klíčky a různou zeleninu (např. bršlici, rukolu), ale pak jsem, nevím proč, přestala. Vloni jsem si rukolu vysela do truhlíku, sežraly mi ji housenky. Budu si ji muset naset doma, kde nemají různí škodiči přístup.
VymazatTaké plánuji, že bych si mohla zasít nějaké takové bylinky. Rukolu mám ráda.
VymazatRukolu si určitě naseju do truhlíku. Mám ji moc ráda na chlebu s máslem nebo v zeleninovém salátu.
VymazatTaky jsme ji dříve používali.Ani nevím,proč jsme přestali ☻
OdpovědětVymazatPřeji krásný den ☺
Evi, také nevím.
VymazatPřeji hezký den. ☺