Zalijte 2 čajové lžičky usušeného, řezaného smetankového kořene 1 šálkem vody, nechte povařit přibližně 2 minuty, pak ještě vylouhovat 10-15 minut v uzavřené nádobě, a sceďte.
Připravujte vždy čerstvý, bezprostředně před použitím.
Pijte 2-4 krát denně.
Uvařte pampeliškovou kávu
Pampeliškové kořeny se používají jako náhražka kávy stejně jako kořeny čekanky.
Pampeliškové víno
Pro jeho výrobu budete potřebovat 1 l pampeliškových květů, 4,5 l vody, 1,5 kg cukru, 2 citrony, 2 pomeranče a 40 g droždí.
Květy spařte ve 2,5 l vody a nechte odstát 24 hodin. Poté vylouhovanou vodu z pampelišek nalijte do 5litrové lahve.
Mezitím si svařte 2 l vody s cukrem a po vychladnutí smíchejte s vodou z pampelišek.
Citrony a pomeranče oloupejte, zbavte jader a nakrájejte na kolečka. Přidejte je k pampeliškové vodě a vsypte droždí.
Uzavřete kvasnou zátkou a nechte 6 týdnů kvasit.
Až pomeranče a citrony klesnou ke dnu, můžete stočit do lahví.
Zdroj: časopis
Foto: internet
Jsem už moc líná,abych dělala sirupy nebo likéry.Raději se koukám na krásně žlutou louku(to by mi zahrádkáři dali☻)
OdpovědětVymazatJarmilko,přeji klidný podvečer ☺
Evi, také už sirupy a likéry a medy nedělám. Pro mě to nemá cenu a jiný by to nekonzumoval.
VymazatPohled na žlutou louku je krásný, ale jinak nemám pampelišky v zahrádce ráda.
Přeji hezký večer. ♥
Pampeliškové kořeny máme doma pořád a často si ho i připravujeme. Někdy si suším i ze své zahrádky :-) Alena
OdpovědětVymazatPár kořínků jsem si nasušila, tak jsem zvědavá na účinek.
VymazatKde jsou ty časy kdy jsem připravovala pampeliškový med.
OdpovědětVymazatMarti, med jsem dělala snad jen jednou, když byly děti malé. Od té doby ne. Mám raději včelí med.
Vymazat