Smetanka lékařská - Taraxacum officinale - Pampeliška
Pampeliška se užívá nejčastěji ve formě odvaru. Je vhodná při zánětech žlučníku a žlučových kamenech, jako lék při nedostatečné tvorbě žaludeční kyseliny a trávicích šťáv, také při zánětech žaludeční sliznice, zánětech močových cest, snížené tvorbě moči a ledvinových kamenech, při špatném zažívání spojeném se zácpou. Je výborná na posílení látkové výměny organismu.
Posiluje činnost ledvin
Využívá se také ke snížení hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi.
To ale není všechno. Čaj připravený z mladých lístků pampelišek posiluje činnost ledvin, a prospívá lidem s revmatickými problémy.
Dokonce výrazně snižuje množství záchvatů způsobených touto nemocí.
Pampeliškový med
Budete potřebovat jen 2 l vody, 1,5 kg cukru krystal, 2 citrony a citronovou šťávu a 400 květů pampelišek.
Květy vařte ve vodě 30 minut. Potom přeceďte a do vývaru přidejte cukr, na kolečka nakrájené citrony a šťávu ze 2 citronů a vařte dalších 1,5 - 2 hodiny, nebo dokud tekutina nebude mít požadovanou hustotu.
Pak slijte do čistých sklenic a uzavřete.
Užívejte jako lék při nachlazení nebo sladidlo do čaje.
Zdroj: časopis
Foto: internet
Zdravím Jarmilko! Stále se tu objeví něco nového o bylinkách. Zkusím čaj z mladých lístků. Pampelišky také miluje můj korelák, tak půjdu na senoseč.
OdpovědětVymazatVím,že jsou považované za plevel,ale ta-dožluta rozkvetlá louka je krásná.
OdpovědětVymazatPřeji ti krásný sluníčkový víkend ☺