Aksamitník, afrikán - Tagetes lucida
Aksamitník má všestranné využití.
V kuchyni lze použít nadrcené listy a květy jako aromatické koření do polévek, omáček, salátů a mnoho dalšího. Jeho nasládlou vůni bychom mohli přirovnat ke známému anýzu.
Pokud máme po bujaré noci žaludek jako na vodě, odvar z květů pomůže tělu dostat se zpět do formy. Aksamitník uklidňuje nejen pokažený žaludek, ale také pocuchané nervy. Jeho relaxační a uklidňující účinky působí na celé tělo.
Pokud trpíme nespavostí, problémy po uvaření slabého odvaru zmizí a člověk celou noc klidně spí.
Ale pozor!
Silnější dávka drcených listů způsobuje halucinogenní účinky, pro které jsou typické obrazové scenérie.
Zdroj: kalendář
Foto: internet
Se spaním mám problém, ale toho bych se trochu bála. Zdravím 😀
OdpovědětVymazatTaké bych si na to netroufala. Zatím mi doktor píše prášky. Hezký večer. ☺
VymazatNáhoda, dnes jsem ochutnávala okvětní lístky nízkého aksamitníku, oklovávají je vrabci, chtěla jsem vědět, proč jim chutná. Lístky mají trochu palčivou chuť. Doufám, že ti naši vrabci nemají bláznivé sny, lumpačí tu i ve dne.
OdpovědětVymazatHani, Ty máš odvahu. Doufám, že se vrabci nepředávkují. :D
Vymazat