****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.

pondělí 25. září 2023

Angrešt

 Když nevíte, co na zahradu, dejte tam angrešt. Léčivý zázrak, který ani nemusíte jíst....

Mnozí si toto ovoce pamatují ze svého dětství, právě z babiččiny zahrady. Dnes už jeho pěstování ani zdaleka není tak populární. Je to však velmi na škodu. Měli byste vědět, že pokud angrešt zařadíte do svého jídelníčku a to jen na omezenou dobu, bude to mít ohromný pozitivní vliv na vaše zdraví. Stačí přitom konzumovat je jen během období, kdy se rodí v našich zahradách. Pokud tedy právě v tomto období plánujete, co vysadit do vašich zahrad – vyberte si i angrešt. Nebudete litovat!

Angrešt patří mezi absolutní unikáty

Ať už zvolíte jakékoliv odrůdy – zelené, žluté nebo červené barvy jejich zdravotní výhody jsou ve všech případech ohromné. Věděli to už naši předkové a proto se angrešt ve velkém pěstoval snad v každé zahradě. Kromě toho, že je angrešt tak zdravý, je i velmi jednoduchý na pěstování. Roste téměř bez toho, abyste si jej museli všímat.

Vaše tělo vám poděkuje

Angrešt má příznivý vliv na funkci jater, srdce a ledvin, předchází nemocem žaludku, ale i rakovině trávicího traktu. Naše babičky vyráběly z angreštu sirup, ten byl nenahraditelný při horečkách, nachlazení, zánětech a virózách. Při vysokých vedrech je prokázáno, že právě angrešt dokáže pomoci tělu rychle se ochladit a snížit tak někdy až život ohrožující stav. Protože jde o tak výrazný efekt, nemělo by se to ani s angreštem přehánět a dávejte si pozor na konzumaci větších množství tohoto ovoce.

Více vitamínu C než rybíz

Díky vysokému obsahu vitamínů A, B1, C, D a E a minimálním energetickým obsahem je jedním z nejlepších ovocí pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Kromě toho obsahuje kyselinu citrónovou, hroznovou a fruktózu, pektin, niacin, draslík, fosfor a vápník, což má za následek mimořádnou ochranu buněk a posílení imunity. Pektin nejen stimuluje funkci střev, ale snižuje i vysoký cholesterol. A v neposlední řadě poskytuje i významnou ochranu před rakovinou a to zejména díky vysokému obsahu antioxidantů.

Záchrana pro vaše ledviny, prostatu i při anémii

Moc se neví, že angrešt dokáže pomoci při zánětech močových cest a ledvin dokonce ještě víc než brusinky. Dokáže totiž rychle vyplavit bakterie z močových cest a chrání ledviny i močové cesty před jejich návratem. Kromě toho bojuje i proti zavodnění organismu. Angrešt také zpevňuje stěny cév a bojuje proti vysokému krevnímu tlaku. Pokud máte problémy s anémií, měli byste angrešt jíst každý den. Obsahuje totiž vysoký podíl železa. Ženy jistě potěší i fakt, že angrešt zlepšuje kvalitu pokožky, vlasů a nehtů. Netřeba přitom žádné masky a peeligy, stačí si na nich jednoduše pochutnat.

Využijete i listy angreštu

Angreštové listy obsahují řadu užitečných látek – zvláště bohaté jsou na vitamin C. Obsahují také třísloviny, flavonoidy a významný podíl minerálních solí (mangan, med, hořčík, atd.)

Co dokáží listu angreštu s naším zdravím?

Vysoký obsah vitamínu C je velmi významný pro lidi s oslabenou imunitou a v obdobích, kdy je tělo náchylnější na rozvoj nemocí, jako je chřipka či nachlazení. Jde o silný antioxidant, který chrání buňky před předčasným stárnutím a účinky volných radikálů. Dokáží tak přispět k ochraně buněk před rakovinou. Odvary a výluhy z angreštových listů mají silný dezinfekční a protizánětlivý účinek. Používají se na rány, škrábance, ale i na výplach ústní dutiny při různých zánětech. Užitečné vlastnosti čajů a odvarů z angreštových listů byly prokázány i při léčbě žaludečních vředů a gastritid. K léčbě anémie a podporu krvetvorby – látky, které angreštové listy obsahují, jsou důležité pro tvorbu červených krvinek a kromě zmiňované anémie předcházejí i ateroskleróze. Účinky angreštových listů jsou neocenitelné při dně a revmatismu. Čaj z listů je výborný při chřipce, nachlazení a při angíně. Čaj připravíme tak, že 2 lžičky sušených listů a zalijeme 250 ml vroucí vody. Necháme 4 minuty louhovat.

Obklad z angreštových listů!

Na bolavá kolena použijeme obklad z angreštových listů. Asi 30 listů listů uvaříme v 500 ml vody a necháme 15 minut louhovat přikryté pokličkou. Do odvaru namočíme hadřík, dáme na něj listy, přeložíme a ještě horký obklad přidržíme na koleně. Přikryjeme fólií a obvážeme teplým ručníkem. Obklad necháme působit přes noc a opakujeme podle potřeby. Čaj z angreštových listů působí jako diuterikum, podporuje pocení a dokáže z těla odstranit nadbytečnou vodu i bakterie, které způsobují záněty ledvin a močových cest. Přináší úlevu při zácpě a problémech s trávením. Pravidelné pití čaje z angreštových listů působí jako prevence závažných chorob, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, stimuluje činnost střev a chrání i játra. Tento nápoj si určitě dejte alespoň jednou denně během chřipkové sezóny a nemusíte se obávat, že vás nemoc skolí. Odvary z angreštových listů působí blahodárně i na kožní onemocněnízmírňují podráždění, otoky, zarudnutí a svědění. Angreštové listy se často přidávají i do koupele a pomáhají tak bojovat s dermatitídami různého původu.

 

 
Zdroj: došlo mailem
Foto: internet

 

6 komentářů:

  1. Tetkapernikarka
    Jarmilko, ahoj. Máme momentálně na zahradě 1 stromkový angrešt, jeden se nám plný plodů letos zlomil a ovoce bohužel nedozrálo. Že má angrešt tolik dobrých účinků jsem ani nevěděla, ale co už stopro vím, je to, že ten náš jeden, nezůstane na zahradě sám 😊 A i díky tvému článku😊
    Pozdravuju😊🍀🌞 Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, také máme jeden stromek. Jen s plody je trochu potíž. Nedozrávají a často opadají.
      Zdravím. ☺ ♥

      Vymazat
  2. Angrešt jsme na zahradě měli, chutnal mi moc a to jsem nevěděla o jeho účincích, co se tady dovídám. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi si budu muset pořídit nový stromek. Babička měla keřový angrešt. Byl sladký a hojně plodil. Kromě rybízu to bylo jediné, co v Jizerkách uzrálo.
      Zdeni, měj se hezky. ☺ ♥

      Vymazat
  3. Jupí, tak to je super. Keříky angreštu jsem obnovila. Mám angrešt ráda. A to jsem nevěděla, co všechno umí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, budu muset asi ten náš vyměnit. Moc neplodí, nedozrává a opadává.
      Přeji hezké dny. ☺ ♥

      Vymazat

Výstava v Chotěboři

Výstava Emmy Srncové   Minulý týden jsem měla příležitost navštívit výstavu Emmy Srncové v Knihovně Ignáta Herrmanna v Chotěboři. K vidění b...