****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.

pondělí 27. listopadu 2023

Tymián


Hlen z nosu i krku vyžene běžné levné koření, nejspíš ho máte doma v kuchyni

Odpověď na vaše strasti s ucpaným nosem a hleny v krku máte nejspíš doma. Známe jej všichni, používá se již přes tisíc let, ale věděli jste, že je skvělým pomocníkem nejen jako koření v kuchyni, ale také při nachlazení a rýmě? Řeč je o běžném koření, tymiánu.

Co se týče kuchyně, je tymián jednička. Používá se jako koření, hlavně aby dodal skvělou chuť masu, ale je také obvyklou přísadou do polévek, salátů nebo omáček. A hodí se dokonce i ke sladkému, tymiánový olej se používá k ovonění dezertů. Když odběhnete z kuchyně a podíváte se do své koupelny, i tam je možné ho najít. Je hodně využívám v kosmetice, protože má antioxidační účinky, takže je zdravý pro vaši pleť. Tymiánový olej můžete nalézt v šamponech, pleťových vodách i v mýdle, kterým si myjete ruce.

Návod, jak si udělat tymiánový sirup proti kašli a rýmě, najdete na Youtube videu z kanálu Toprecepty.

Tymiánu se přezdívalo penicilin chudých. Díky jeho účinkům se není čemu divit.

Čaj vyžene hlen z nosu i krku

S tolika účinky působícími pozitivně na vaše zdraví není divu, že pořádně zatočí s rýmou a hleny. Nejlepší způsob je udělat si tymiánový čaj. Uvolní vám ucpaný nos a dokáže vám zmírnit zánět nosní sliznice. Jak na něj? Je to snadné, stačí dát do hrnku jednu lžičku sušeného tymiánu a následně zalít horkou vodou. Louhujte pět až deset minut a pak čaj zceďte. Pravděpodobně bude velmi hořký, takže se nebojte přidat jednu nebo dvě lžičky medu.

Čaj s tymiánem je zaručený lék na rýmu, nachlazení nebo zánět dutin.

Čaj však není jediný způsob, jak tymián můžete využít pro své zdraví. Můžete ho totiž také inhalovat, to se velmi doporučuje, zvláště při problémech s ucpanými dutinami. Velmi vám pomůže s dýcháním a vaše dutiny prohřeje.

Výpary jsou zázrak pro lepší dýchání

Vezměte si misku s horkou vodou, nakapejte do ní pár kapek tymiánového oleje. Dejte si hlavu k misce a přehoďte si přes hlavu ručník, aby vám zdravé výpary neutíkaly. Inhalujte po dobu pěti až deseti minut. Tymiánový olej můžete použít také do difuzéru. Nejen, že vám příjemně provoní domov, ale také vám usnadní dýchání během rýmy.

Zdroj: Ema Novotná, Receptář
Foto: Profimedia

 

 

4 komentáře:

  1. Jarmilko děkuji. Zeptám se na olej v lékárně nebo někde, protože se připravuje nejspíš z čerstvých bylinek a já mám doma jen sušený. určitě by se nám nyní hodil.

    OdpovědětVymazat
  2. Jarmilko prosím, ozvi se mi do e-mailové schránky, nějak se mi vypařila Tvá adresa. Doufám, že už jsi z nemocnice doma. Díky Eva Lenská

    OdpovědětVymazat
  3. Jarmilko, vůni tymiánu mám ráda a využívám hojně v kuchyni jako koření 🍀

    OdpovědětVymazat
  4. Tetkapernikarka
    Jarmilko , přeji do roku 2024 vše dobré a spoustu zdravíčka😊🍀🥂 Alena

    OdpovědětVymazat

Výstava v Chotěboři

Výstava Emmy Srncové   Minulý týden jsem měla příležitost navštívit výstavu Emmy Srncové v Knihovně Ignáta Herrmanna v Chotěboři. K vidění b...