Jaké maso je nejlepší?
Maso je třeba vybírat s ohledem na to, co se z něj bude připravovat.
Na
sekanou a podobná jídla se hodí i prorostlé a přiměřeně
tučné, protože tučné části se při pečení rozpustí a zvýší
šťavnatost sekané.
Tuku
se rozhodně nebojte, neboť kde je tuk, tam je chuť.
Domácí mleté maso
Kvalita prodávaného mletého masa je různá, protože na přípravu se používají především ořezy a zbytky z porcování větších částí. Lépe je koupit čerstvé maso v řeznictví a doma ho umlít na strojku, případně podle druhu připravovaného jídla nasekat noži v robotu nebo, což je pracnější, dvěma noži na prkénku.
Maso
se před mletím krájí po vlákně na přibližně tři centimetry
široké proužky a ty se pak rozkrájejí na menší kostičky.
Kostičky
masa se osolí ještě před mletím. Sůl se tímto způsobem do
masa lépe rozptýlí a také maso při konečné tepelné úpravě
lépe drží tvar.
Riskantní lahůdka
Z perfektního čerstvého masa od prověřeného dodavatele si můžete dovolit připravit tatarský biftek.
Nejlepší
je z hovězí svíčkové, ale použít můžete i falešnou.
Maso
naškrábete špičkou nože nebo namelete, na velkém talíři z něj
uděláte kopeček a na něj vyklepnete žloutek.
Biftek
pak obložíte cibulí, hořčicí, solí a pepřem, na stůl
postavíte worcestrovou omáčku.
Podle
chuti strávníků se často přidává sladká paprika, chilli,
kmín, kečup a další koření.
Následně
se všechny ingredience smíchají a podávají jako pomazánka na
křupavých horkých topinkách potřených česnekem.
Zdroj: časopis
Foto: internet
Jarmilko, taková dobrá domácí sekaná, toť výborný nápad. Tatarák jsme měli nedávno, necháváme maso nejdříve patřičnou dobu v mrazáku. ☺
OdpovědětVymazatMarti, dobrá domácí sekaná je mňamka.
VymazatTatarák nejím. Nevím proč, ale nezaujal mě. Asi se mi protiví jíst syrové maso.
Od manžela vím, že je chutný, on ho měl rád.
Přeji krásné adventní dny. ☺
Jarmilko, sekanou mám ráda, i karbanátky. Chodím ji nakupovat u nás do řeznictví, kde ji melou sami a je dobrá. Záleží hlavně na ochucení. A tataráček? Ani nemluv, teď jsem si málem poslintala klávesnici při vzpomínce ne doby, když jsem si ho občas dávala. Naučil mne to jíst můj první manžel, dělala jsem si ho i doma, ale častěji jsem si ho dala v hospodě, kde jsem jim věřila, že tam dají jen dobré ingredience. Měla jsem ho moc ráda. Dnes si ho už nedávám, protože to maso, co teď produkují řezníci má k tomu z dřívějška hodně daleko.
OdpovědětVymazatTatarák jsem párkrát jedla a moc mi to chutnalo. Snacha kdysi i na jedné oslavě připravila tatarák, ale někteří ho nechtěli jíst. Já jsem si pochutnala.
OdpovědětVymazat