****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.

sobota 9. ledna 2021

Bylinky - pelyněk černobýl


Pelyněk černobýl - Artemisia vulgaris

Sbírají se listy, sklízené před rozkvětem a kvetoucí vrcholky, ořezávané na počátku květu (červenec-říjen), sušené ve stínu, často rozmělněné na prášek a uchovávané ve tmě.
Pelyňkový čaj pomáhá při zkaženém a otráveném žaludku, osvědčuje se proti zvracení, zánětu, nechutenství, při poruchách tvorby žaludeční kyseliny, při nemocech jater, žlučníku a dvanácterníku.
Odstraňuje křeče trávicí soustavy způsobené nadměrnou plynatostí.
Pelyňkový čaj má i protizánětlivé účinky, posiluje při chřipce a prochladnutí, vyhání střevní parazity.



Zdroj: kalendář
Foto: internet

8 komentářů:

  1. Pelyňku je asi více druhů, moje babička čaj z pelyňku pila pravidelně, sama ho pěstovala na zahrádce. To byla "její bylina". ☺

    OdpovědětVymazat
  2. Léčivé, ale určitě ne moc chutné.

    OdpovědětVymazat
  3. Že se používá na trávení,ale nevěděla jsem jak vypadá ☺
    Přeji krásný nový týden ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady ho rostlo na smetišti mraky. Pak se pozemek upravil a pelyněk je fuč.

      Vymazat
  4. Říká se hořké jako pelyněk. ale když má někdo potíže se žaludkem asi se na chuť neohlíží, hlavně, že pomůže. Já bych uvítala něco na pročištění cév, aby se mi ulevilo od hypertenze. Na netu se nabízí nějaký preparát, ale to je takový inzerát, co mluví stále dokola a dokola o superzázraku, který byl z lékáren stažen, protože se ho obávaly farmaceutické koncerny, že je připraví o zisky z jiných léků. ale zase jak má něco takovou vnucující reklamu, tak se toho obávám.

    OdpovědětVymazat
  5. Maruško, také nemám důvěru k tomu, co se moc nabízí v reklamách. Koncerny koukají jen na zisk a ne na zdraví člověka.

    OdpovědětVymazat

Výstava v Chotěboři

Výstava Emmy Srncové   Minulý týden jsem měla příležitost navštívit výstavu Emmy Srncové v Knihovně Ignáta Herrmanna v Chotěboři. K vidění b...