****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.

pondělí 29. března 2021

Bylinky - kopřiva dvoudomá


Kopřiva dvoudomá - Urtica dioica

Sbírají se nadzemní části, sbírané v době květu (červen - září), a podzemní části, sbírané na podzim nebo na jaře.
Kopřiva je naše nejlepší léčivá rostlina na pročištění krve a krvetvorbu. Má též dobrý vliv i na slinivku břišní, proto se kopřivou snižuje i obsah cukru v krvi. Léčí i nemoci a záněty močových cest a chorobné zadržování močení. Protože současně vyvolává dobrý průběh stolice, je velmi vhodná na jarní kúry.
Kopřiva odstraňuje náchylnost k prochladnutí a pomáhá při chorobách revmatických a při dně.
Pro každý druh vlasů je velmi blahodárný odvar z čerstvých kopřiv.





Zdroj: kalendář
Foto: internet

5 komentářů:

  1. Nálev z kopřiv používám na jarní očistu těla. Letos zatím budu bez kopřiv, na chatu nesmíme a pražské kopřivy jsou počůrané od pejsků, zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  2. Jarmilko, teď by se kopřiva hodila. Dávám jí do velikonoční nádivky. Jezdím si pro ní k dceři na chatu, ale letos máme smůlu. Je to přes dva okresy.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  3. Když slyším o kopřivě, tak si vždy vzpomenu, jak jsem podvedla svou nevlastní babičku, když jsme u ní s bratrem byli na návštěvě. Ona nám chtěla týden vštěpovat kulturu a jiné vzdělání a vždy nás poslala do některého muzea nebo na centrální hřbitov s brožurkou o místě a pak nás večer zkoušela. Vím tedy, že v Brně bylo muzeum léčivých rostlin nebo něco podobného a my jsme s bratrem šli raději do kina. Ona už byla hodně starší a nezvládala by ty pochůzky. Pak jsme ale byli večer zkoušeni a já vyrukovala s naprostým údivem nad tím, že prý i kopřiva je léčivá rostlina. A babička se rozpovídala a možná se ani nikdy nedověděla pravdu o našem vzdělávání. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Kopřivu jsem hodně užívala na pročistění těla. ☺

    OdpovědětVymazat
  5. Z kopřivy vaříme taky čajíček :-))
    Jarmilko, přeji ti pěkné Velikonoce a pevné zdraví.

    OdpovědětVymazat

Výstava v Chotěboři

Výstava Emmy Srncové   Minulý týden jsem měla příležitost navštívit výstavu Emmy Srncové v Knihovně Ignáta Herrmanna v Chotěboři. K vidění b...