****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.

středa 28. dubna 2021

Nejstarší strom na světě

 
Old Tjikko (Starý Tjikko) je exemplář smrku ztepilého, který roste na úbočí hory Fulufjället, ve stejnojmenném národním parku, ve švédském kraji Dalama.

Je vysoký necelých pět metrů a na základě radiokarbonové metody bylo jeho stáří stanoveno na 9 550 let. To se však nevztahuje na kmen, který má jen několik set let, ale na celý genet tvořený rozsáhlým kořenovým systémem, neustále se obnovujícím vegetativní cestou.

Strom objevil roku 2004 profesor Univerzity v Umeå Leif Kullman a pojmenoval ho podle svého psa. Dlouhověkost stromu je způsobena tím, že vzhledem k chladnému a větrnému klimatu prožil většinu své existence v zakrslé formaci zvané krummholz. Teprve oteplení, k němuž došlo ve dvacátém století, umožnilo vzrůst současného kmene.

Primát Old Tjikka jako nejstaršího stromu na světě je sporný — záleží na definici samostatně rostoucího stromu. Některé kalifornské borovice druhu Pinus longaeva jsou staré okolo pěti tisíc let. Za nejstarší rostlinu světa je označován kořenový systém lesa Pando v Utahu, jehož vznik byl datován do doby před osmdesáti tisíci lety.

Stezka vedoucí ke stromu není úmyslně značená, aby správa národního parku Fulufjället chránila tuto raritu před náporem zvědavců. Je však možné objednat si bezplatný výlet, při kterém strážci parku návštěvníky ke stromu zavedou. 

 


Zdroj: Wikipedie
Foto: internet
 
 

 

9 komentářů:

  1. To je zajímavá historie stromu, na to stáří opravdu nevypadá. Zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  2. Jarmilko, to je zajímavý článek. 👍 Já si myslela, že nejstarší strom je Wollemia Nobilis.
    člověk se celý život učí a já děkuji za novou informaci.
    Měj hezké dny 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, jednou je nejstarší jeden strom, podruhé jiný. Kdysi jsem četla o borovici (Pinus longaeva). Jestli mě paměť neklame, psala jsem o ní.
      Jak píšeš, člověk se pořád učí.
      Přeji hezké jarní dny. ☺

      Vymazat
  3. Ano, já jsem sice tipovala úplně jiný strom, ale tam je důležité to, že se to stále obnovuje vegetativní cestou. To někdy dělají i některé pokojové květiny, vydrží i několik desítek let.
    Měj se hezky. ☺

    OdpovědětVymazat
  4. To je tedy pěkně úctyhodné staří, snad se bude stromku dařit i nadále :)

    OdpovědětVymazat
  5. To je až neuvěřitelné. Kdyby mohl vyprávět.

    OdpovědětVymazat

Výstava v Chotěboři

Výstava Emmy Srncové   Minulý týden jsem měla příležitost navštívit výstavu Emmy Srncové v Knihovně Ignáta Herrmanna v Chotěboři. K vidění b...