****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.

neděle 25. dubna 2021

Z kapsáře našich babiček

  1. Mletou papriku uchovávejte vždy v tmavých a dobře uzavíratelných nádobách. Na světle   totiž ztrácí barvu. 
  2. Vysychání hořčice v načaté sklenici zabráníte, když na ni nalijete malé množství oleje.
  3. Pokud se vám "podařilo" přepepřit jakýkoli pokrm, nemusíte ho vyhodit. Vše se dá ještě zachránit! Nakrájejte na větší kousky dvě jablka a krátce je povařte v přepepřeném pokrmu. Pálivost tím nezmizí úplně, ale výrazně se zmírní.
  4. Starší chléb vám změkne, pokud ho zabalíte do vlhké utěrky a dáte na chvíli zapéct do trouby. Tu příliš ale nerozpalujte. Stačí střední teplota.
  5. Srazila se vám smetanová omáčka? Dejte do ní špetku prášku do pečiva a na chvíli ponořte celý hrnec do ledové vody.
  6. Maso v létě uchováte déle čerstvé, když je posypete čerstvě mletou kávou, nebo ponoříte do oslazeného mléka. Nebojte se - když je pak před vařením opláchnete ve studené vodě, mléko ani káva z něho nebudou cítit.
 


Zdroj: časopis

4 komentáře:

  1. Naše babičky a prababičky byly holky šikovné. I moje babička měla různé způsoby na uchování masa, třeba na chatě, kde zpočátku nebyla ani elektřina natož lednice. Jarmilko, přeji hezký zbytek neděle, zdravím ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to máš pravdu. Byly šikovné. Moje babička dávala maso a máslo (každé zvlášť) do kameninového hrnce. Zalila vše studenou vodou. Maso tak uchovala i bez ledničky.
      Evi, také Ti přeji hezký zbytek neděle. ☺

      Vymazat
  2. Jarmilko, dobrá rada se vždy sejde. ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Jarmilko, díky za zajímavé nápady. Přeji ti hezké jaro a už konečně více tepla.

    OdpovědětVymazat

Výstava v Chotěboři

Výstava Emmy Srncové   Minulý týden jsem měla příležitost navštívit výstavu Emmy Srncové v Knihovně Ignáta Herrmanna v Chotěboři. K vidění b...