****** Co nechceš, aby jiní dělali tobě, nedělej Ty jim.******

Pokud přicházíš na tento svět s vědomím, že jsi milován, a odcházíš se stejným pocitem, vše, co bylo mezi tím, se dá překousnout.

pondělí 12. července 2021

Bylinky - divizna velkokvětá


Divizna velkokvětá - Verbascum dansiflorum
 
Pro léčebné účely se využívá výhradně květ divizny, případně listy, a to při průduškových onemocněních a nemocech z nachlazení.
Jako kloktadlo tlumí bolesti v krku a přechodný chrapot.
Čaj z květů divizny prospívá činnosti jater, sleziny a brzlíku, působí močopudně. Čaj se musí pečlivě cedit, protože květy jsou pokryty jemnými chloupky, které nepříjemně dráždí sliznici.
Díky již zmíněným protizánětlivým účinkům se divizna využívá i zevně, a to jako obklad na případné oděrky, při revmatických bolestech, bércových vředech či hemoroidech.
Květy (sbírá se pouze žlutá koruna květů, snadno oddělitelná od kalichu) se musí dobře usušit a pečlivě uchovávat, protože jsou velmi náchylné k hnědnutí a plesnivění.
 
 

 
 
Zdroj: kalendář
Foto: internet


3 komentáře:

  1. Děkuji za nové povídání.Moc ráda se tady vždycky poučím.
    Jarmilko,přeji klidné dny ☺

    OdpovědětVymazat
  2. Jarmilko, jsem kdysi sbírala jako školačka chtěla jsem si tak vydělat na tehdy velmi módní batoh do školy skončilo to několika hrstička mi usušených květu divizny.
    Jarmilka měj pohodové dny. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, to je škoda, že to s batohem nedopadlo. Ony se květy divizny dost seschnou.
      Měj se hezky. ☺

      Vymazat

Výstava v Chotěboři

Výstava Emmy Srncové   Minulý týden jsem měla příležitost navštívit výstavu Emmy Srncové v Knihovně Ignáta Herrmanna v Chotěboři. K vidění b...