Černucha setá - Nigella sativa
Semeno černuchy mírní pocit plnosti a křečí v trávicím traktu, chrání sliznici před vředy, posiluje játra a snižuje hladinu cholesterolu.
Semena obsahují vitamíny, mastný olej, silice, aminokyseliny, alkaloidy a stopové prvky.
Černucha tlumí růst bakterií.
Semeno černuchy má ořechovou chuť, hodí se do pečiva, ke škrobovitým pokrmům (k bramborám či k čočce) a k zelenině.
Zdroj: kalendář
Foto: internet
Díky za informaci, rostlinu znám, ale o jejích účincích jsem nevěděla 😉
OdpovědětVymazatČernucha se mi líbí.Ani jsem nevěděla,že je taky léčivá.(ALE: "není na světě bylina,která by k něčemu nebyla"
OdpovědětVymazatJarmilko,přeji Ti pěkné dny ☺
Super info, zatím jsem ji považovala jen za okrasnou. A semínka je prosím nutné nějak tepelně zpracovat či je můžeme použít syrová?
OdpovědětVymazat