Hořčice setá - Sinapis alba
Z celé rostliny se využívají zejména hořčičná semínka. V potravinářství se z hořčičných semen připravuje pokrmová hořčice.
V lidovém lékařství se využívá o něco častěji hořčice černé pro její výraznější účinky.
Používá se zejména zevně ve formě obkladů. Zvyšuje prokrvení hlouběji ležících orgánů (plic, pohrudnice, ledvin), proto se jí užívá při zánětech pohrudnice či akutních zánětech dýchacích cest.
Dále také při revmatických onemocněních, bolestech nohou, nebo žlutých kožních skvrnách.
Vnitřně je užívána při trávicích obtížích v podobě rozetřených semen.
V kuchyni se má hořčice přidávat vždy až na konci vaření, jelikož při zahřátí teploty nad 55°C se některé z jejích účinných látek ztrácejí.
Zdroj: kalendář
Foto: internet
Žádné komentáře:
Okomentovat