Červená řepa - Beta vulgaris
Obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater.
Barvivo červené řepy, betanin, rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic.
Z jejich přímo léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.
Při ateroskleróze se doporučuje léčivá kúra: syrová šťáva z červené řepy v dávce 50-100 ml denně po dobu aspoň deset dní.
Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem.
Vyvolává optimističtější náladu.
Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu.
Dodává pružnost alesk pleti, vlasům a nehtům.
Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště z mozku.
Zdroj: kalendář
Foto: internet
Řepu si pěstuji s zavařují, kdysi jsem si na odšťavňovači dělala i nápoj ze sirové řepy.
OdpovědětVymazatKdysi jsem musela pít šťávu z červené řepy...
OdpovědětVymazatJarmilko,přeji Ti krásný den ☺
Červené řepě jsem přišla na chuť teprve před pár lety. Mám ráda z červené řepy hlavně saláty. Přeji hezké dny 😉😊
OdpovědětVymazatČervená řepa je u nás v oblibě.
OdpovědětVymazatJe to zvláštní, řepu jsem nemohla ani cítit, už od mala, všichni ji jedli, jen já nemohla a loni před vánocemi jsem koupila skleničku kulaté pro manžela a málem jsem mu ji snědla celou. Jsem ráda, že ji konečně můžu.
OdpovědětVymazat:D Červenou řepu mám ráda v sladkokyselém nálevu. Jako přílohu. Na jiný způsob jsem ji zatím nezkoušela.
Vymazat