Játrové knedlíčky
Nevýraznému a slabému vývaru dodá zavářka v podobě játrové rýže nebo knedlíčků typickou intenzivní chuť a vůni.
Velkou výhodou je, že i když výroba je poněkud pracnější, můžete si je z jedné várky připravit do zásoby a uchovávat v mrazáku.
Chytrá hospodyně si koupí knedlíčky už hotové, a kdykoliv bude mít pocit, že polévka je nic moc, zavaří je tam a oběd bude zachráněn.
Opomíjené vnitřnosti
Zatímco dříve se na stole našich babiček objevovaly ledvinky, brzlík nebo jatýrka s železnou pravidelností, dnes si je musíme často u řezníka předem objednat. Obvykle je ani neobjednávají, protože je dnes málokdo umí správně upravit. Je to velká škoda, protože jsou skvělé.
Minimálně játra si zaslouží naši pozornost.
Pokud je budete smažit jako minutku, klidně je nasolte a rychle orestujte na tuku.
Pozor ale, jestliže je chcete dusit - solí se až hotové jídlo, protože při delší tepelné úpravě by játra ztvrdla.
Jídla z jater je nutné ihned podávat, protože ztrácejí křehkost.
Domácí paštika
Možná to vypadá, jako by byla paštika vrcholným kulinářským dílem, ale přesvědčíme vás, že vyrobit ji je snadné.
Vezměte 400 g kuřecích jater a očistěte je. Pak na pánvi krátce osmahněte na kousku másla na kostičky nakrájenou cibulku a jeden stroužek česneku. Za minutku přidejte snítku lístků tymiánu a špetku koření pěti vůní. Nechte vše rozvonět a pak do pánve nasypte játra. Opékejte je zprudka, ale ne moc dlouho, uvnitř mají být ještě růžová, ale ne syrová.
Směs nalijte do mixéru a rozsekejte noži, až bude mít hmota hladkou konzistenci. Pak ji prolisujte sítem.
Paštiku nalijte do sklenic a povrch přelijte rozpuštěným máslem, které funguje jako víčko.
Dejte do lednice ztuhnout.
Delikatesa z Francie
Foie gras je vyhlášená delikatesa, kterou stojí za to ochutnat.
Slovní označení foie gras může být zavádějící, označuje totiž surovinu - husí či kachní játra, ale také produkt, který se z nich vyrábí.
Ten má konzistenci podobnou paštice a je určen k okamžité konzumaci.
Pro upřesnění, pokud nejde o foie gras syrová, je lepší uvádět, že jde o terinu.
I když Francouzi to nedělají.
Buď si koupíte foie gras tepelně zpracovaná a budete je podávat jako studený předkrm, nebo si koupíte foie gras v celku syrová a terinu si uděláte sami.
Další stejně delikatesní variantou je opéct foie gras jednoduše na pánvi a podávat je teplá.
Zdroj: časopis, foto internet
Jarmilko, z vnitřností kupuji játra a ledvinky, u těch ostatních mám opravdu problém, jak je zpracovat. Knedlíčky si dělám sama, ta kupovaná zavářka není to pravé ořechově.
OdpovědětVymazatMěj hezké dny
Alenko, ani vnitřnosti moc nekupuji. Zabíjíme doma prase, drůbež a králíky. Jejich vnitřnosti se většinou dají do dalších výrobků - jitrnice, prejt, jelita atd.
VymazatKnedlíčky jsou nejlepší doma udělané. Ty z obchodu mi nechutnají.
Miluju třeba dušená králičí játra na cibulce. :-)
Jarmilko, knedlíčky jedině dělané doma. Játra jsme již dlouho neměli, ty máme rádi moc. ☺
OdpovědětVymazatMarti, máš pravdu. Domácí je domácí.
VymazatJátra na cibulce s rýží byly nedávno k obědu. ☺
Musím se smát.V neděli jsem nebyla na návštěvě u Tebe.Možná mi trvalo dlouho udělat játrové knedlíčky.Měli jsme sytou vývarovou polévku s knedlíčky ☺☺☺
OdpovědětVymazatPřeji krásné dny ☺
Jistě jste si pochutnali.
VymazatTaké bych si dala, ale Pavla polévky nevaří a pro mě samotnou to nemá cenu. Pak to jím týden.
Přeji krásné dny. ☺
U nás se dají koupit játra i ledvinky celkem běžně, na knedlíčky si kupuji játrovou zavářku a musím říct, že bývá moc dobrá ☺☺☺
OdpovědětVymazatEvi, to máte dobré.
VymazatAni nevím, jak je to u nás. Máme vnitřnosti ze zabijačky, tak vaříme z toho. ☺