Rybíz černý - Ribes nigrum
Rybíz černý je keř, jehož listy i plody jsou na rozdíl od rybízu červeného či bílého velmi aromatické.
Černé bobule mají velmi vysoký obsah vitamínu C. Plody černého rybízu patří mezi rostlinné antioxidanty. Konzumují se syrové nebo se z nich připravují marmelády a džemy, kompoty, sirupy i víno, dají se zamrazit i sušit.
Černý rybíz je vhodný k léčení střevních chorob, průjmu, artritidy i kurdějí, působí močopudně a potopudně.
Pektiny v něm obsažené pomáhají při léčbě rakoviny.
Z listů se připravuje chutný léčivý čaj. Listí černého rybízu je možné používat i sušené po celý rok, v takovém případě je nejlepší ho sbírat na jaře.
Využívat se dá na žaludeční problémy, kašel nebo při neduzích močové soustavy.
Již naši předkové ho dokázali používat i zevně a to v podobě různých obkladů na rány, vředy, ale také například při kousnutí hmyzem.
Zdroj: kalendář
Foto: internet
Černý rybíz mi nikdy nechutnal, ale džem a šťávu mám ráda. Měj se krásně, zdravím 😉
OdpovědětVymazatEvi, dříve jsem ho také moc nemusela. Poslední roky na něj chodím a jím ho přímo. :D Úrodu nemám velkou, tak by na džem ani nebylo.
VymazatJá zase černý rybíz miluji, jen tak utrhnout a šup do pusy :-) Kdybychom měli hodně velkou zahradu, stromečků rybízu by na ní bylo několik a bylo by i na ten džem :-))
OdpovědětVymazatPřeji krásné dny, Jarmilko :-)
Alenko, také mám malou zahrádku. Černého rybízu mám asi 2 keře a úplně to stačí. Chodím ho trhat a hned sním. Červený zpracovávám nejvíc na koláče, ty miluju.
VymazatJenže letos to vypadá, že bude dost rybízu i ostružin a dojde i na džem. :D
Přeji krásný prodloužený víkend. ☺ ♥
Když jsem byla dítě,pořád mi ho rodiče vnucovali.Od těch ho nesnáším.
OdpovědětVymazatJarmilko,přeji Ti pěkné dny ☺
Evi, mě chutná, ale nesmí ho být moc.
VymazatPřeji Ti pohodový prodloužený víkend. ☺ ♥
Černý rybíz může být výborný na koláč. Doma jsme mívali červený. ☺
OdpovědětVymazatKoláč(jogurtový)s červeným rybízem jsem dělávala opravdu často.Všichni jsme ho měli rádi.
VymazatMarti, někdy přidám černý rybíz do červeného, když peču koláč. Rybízová pachuť není vůbec znát.
OdpovědětVymazatEvi, až dozraje červený rybíz, nebudu stíhat péct a baštit. :D
OdpovědětVymazat